Волинський національний університет імені Лесі Українки
Центр інноваційних технологій та компютерного тестування
Тест ::: 241 Готельно-ресторанна справа / Готельно-ресторанна справа
Розробники:
Дата генерації: 04.07.2023
Тема :: Технологія продукції ресторанного господарства
-
Дайте правильне визначення поняття «сировина»:
- продукти, призначені для подальшої обробки
- кулінарний напівфабрикат, із якого в результаті необхідних технологічних операцій одержують страви або кулінарні вироби
- продукти, що пройшли кулінарну обробку
- свіжозасолені овочі, що максимально підготовлені для використання
-
Дайте правильне визначення поняттю «готова страва».
- поєднання продуктів харчування, які доведені до кулінарної готовності, порціоновані, оформлені та готові для споживання
- продукти, призначені для приготування страв
- сировина, що пройшла стадії кулінарної обробки
- напівфабрикати, що доведені до кулінарної готовності, але потребують додаткової обробки
-
За якими основними ознаками класифікують кулінарну продукцію?
- види сировини, спосіб кулінарної обробки, характер споживання, термічний стан, призначення і консистенція
- послідовне виконання технологічних операцій
- способи впливу на харчові продукти
- ступінь механізації виробничих процесів
-
Як називається вплив на харчові продукти з метою надання властивостей, які роблять їх придатними для подальшої обробки та вживання в їжу?
- кулінарна обробка
- термічна обробка
- механічна обробка
- теплова обробка
-
Яку температуру повинні мати гарячі страви (супи, соуси, напої) при реалізації?
- не нижче 75 °С
- не нижче 55 °С
- не вище 45 °С
- будь-яку
-
Навіщо буряк, моркву і горох лущений варять без солі?
- так як сіль погіршує їх смакові якості
- так як руйнуються або переходять у розчин пігменти
- так як сіль погіршує їх зовнішній вигляд
- так як сіль руйнує їх мінеральні елементи
-
Міцний спиртний напій (37,5–50 % об), який виготовляють зброджуванням зернової сировини та наступною подвійною дистиляцією з шишкоягодами можевельнику (ялівнику) – це:
-
З яких круп не готують рідкі каші?
- гречана, ячна, саго
- манна, рисова, гречана
- рисова, пшенична, кукурудзяна
- манна, гречана
-
При варінні кісткового і м'ясного бульйону:
- за 40-60 хвилин до кінця варіння кладуть цілком або великими шматками цибулю, корінь селери, петрушки, моркву, які в кінці варіння видаляють
- за 40-60 хвилин до кінця варіння кладуть цілком або великими шматками цибулю, корінь селери, петрушки, моркву, які в кінці варіння не видаляють
- в кінці варіння бульйону в нього кладуть пасеровані цибулю, коріння петрушки, пастернаку, селери і не видаляють
- на початку варіння бульйону в нього кладуть пасеровані цибулю, коріння петрушки, пастернаку, селери і видаляють в кінці варіння
-
Рибні страви рекомендується відпускати з лимоном, оскільки він:
- усуває рибний смак і запах у ротовій порожнині
- добре сполучається з рибою
- є джерелом вітаміну С
- лимон дуже гармонійно дивиться на тарілці з рибою
-
Очищені шампіньйони зберігають перед тепловою обробкою у:
- холодній воді
- розчині куховарської солі
- розчині кислоти (оцтової або лимонної)
- полімерній ємності
-
Для приготування молочних соусів борошно пасерують:
- на вершковому маслі
- без жиру
- із додаванням солі
- із додаванням олії
-
До яких страв подають абрикосовий соус?
- до відварених страв із птиці
- до відварених овочів
- до пудингів, яблук у тісті та яблук із рисом
- до гарнірів із крупів
-
Чим відрізняється маса брутто сировини від маси нетто напівфабрикату?
- кількістю відходів
- сезонністю сировини
- виходом готової продукції після теплової обробки
- видом теплової обробки
-
Укажіть нормативний документ, у якому зазначаються норми закладки сировини, технологічні процеси приготування страв та виробів, вихід напівфабрикатів, готових страв і виробів.
- збірник рецептур страв та кулінарних виробів
- технічні умови
- виробнича програма закладу ресторанного господарства
- наряд-замовлення
-
Які розрізняють види очистки картоплі?
- механічний
- термічний
- механічний або термічний
- механічний, термічний та біологічний
-
Розморожування риби здійснюється...:
- у воді або на повітрі при температурі не вище 20°С
- у воді при температурі не вище 20°С
- на повітрі при температурі не вище 16°С
- у воді або на повітрі при температурі не вище 30°С
-
Температура відпуску перших страв має бути не нижчою...:
-
Температура відпуску других страв має бути не нижчою...:
Тема :: Громадське будівництво
-
Споруда, в якій є приміщення для діяльності людей називається:
- будівля
- приміщення
- споруда
- квартира
-
Будь-яка будова, створена над землею або під землею, називається:
- споруда
- будівля
- приміщення
- хата
-
Використання будівель і споруд за їх призначенням прийнято називати:
- технічною експлуатацією
- економічною експлуатацією
- ергономічною експлуатацією
- моральною експлуатацією
-
За видом матеріалу споруди поділяються на:
- кам’яні , дерев’яні, залізобетонні, змішані
- багатоповерхові, підвищеної поверховості, висотні
- дерев’яні, залізобетонні, змішані
- інженерно-комунікаційні, транспортні, комплексні
-
Інженерні споруди поділяються на :
- інженерно-комунікаційні, транспортні, комплексні
- кам’яні, дерев’яні, залізобетонні, змішані
- багатоповерхові, підвищеної поверховості, висотні
- дерев’яні, залізобетонні, змішані
-
Житлові будівлі – це...:
- це будівлі для постійного або тимчасового перебування людей
- це будівлі, де люди перебувають тимчасово, у зв'язку з виконанням функціональних процесів, які забезпечують життєдіяльність та розвиток суспільства
- це будівлі, де люди перебувають тимчасово, у зв'язку з виконанням технологічних процесів з випуску товарної продукції
- всі відповіді вірні
-
За призначенням будівельні матеріали поділяють на групи:
- конструктивні, спеціального призначення, теплоізоляційні, акустичні, оздоблювальні, гідроізоляційні та покрівельні, захисні, герметизуючі
- спеціального призначення, теплоізоляційні, акустичні, оздоблювальні, гідроізоляційні та покрівельні, протиударні, герметизуючі
- герметизуючи, спеціального призначення,теплоізоляційні, оздоблювальні, гідроізоляційні та покрівельні, протиударні
- всі відповіді вірні
-
Найпростіші будівельні матеріали:
- пісок, глина, деревина, природний камінь, гравій
- глина, деревина, природний камінь, цемент
- деревина, пісок, глина, природний камінь, гравій, цегла, блоки
- всі відповіді вірні
-
Що таке тонкі самонесучі внутрішні стіни для розділення простору поверху на окремі приміщення?
- перегородки
- підлоги
- стіни
- колони
-
Для забезпечення необхідних експлуатаційних та санітарно - гігієнічних умов цивільні будівлі обладнуються санітарно - технічними та інженерними пристроями. До них відносяться:
- опалення, водопостачання, водовідведення, вентиляція, сміттєпровід, газифікація, телефонізація
- водопостачання, водовідведення, вентиляція, сміттєпровід, телефонізація
- опалення, водовідведення, вентиляція, сміттєпровід, телефонізація
- всі відповіді вірні
-
Підйомник періодичної дії, в якому люди і вантажні перевозяться з одного рівня на інший у кабіні, що рухається вертикальними напрямами, встановленими на всю висоту шахт, і забезпеченим на посадочних майданчиках дверима, які закриваться, називається:
- ліфт
- ескалатор
- патерностери
- всі відповіді вірні
-
Проведення будівельних робіт із метою зміни існуючих техніко-економічних показників об’єкта і підвищення ефективності його використання:
- реконструкція
- розширення будівництва
- нове будівництво
- технічне переозброєння
Тема :: Етнічні кухні
-
Сучасний чайний етикет в закладах ресторанного господарства базується на знаннях, які склалися багато століть назад у –
- Китаї
- Японії
- Європі
- країнах Середньої Азії
-
Для якої країни характерні начос, чилі і сієста?
- Мексика
- Бразилія
- Аргентина
- Австралія
-
Найулюбленіша страва серед дітей цієї країни – пастітсіо – запіканка з 16 інгредієнтів. Про яку країну йдеться?
- Греція
- Іспанія
- Голландія
- Грузія
-
Жителі цієї країни полюбляють бутерброди. Раусшмейсер – трьохповерховий сендвіч з яєчнею, шпиком та шинкою. Про яку країну йдеться?
- Нідерланди
- Бельгія
- Чехія
- Австрія
-
Молдавська національна страва мамалига – це:
- каша з кукурудзи
- пиріг з абрикосами
- запіканка
- закуска
-
Це класична страва Андалузії. Існують тисячі варіантів приготування цього томатного супу, і об’єднують їх лише кілька речей: хліб, оливкова олія, помідори і температура в нижній частині шкали. Подають його в холодних мисках або склянках, наповнених льодом, з порізаним огірком, додавши трохи табаско для гостроти. Про яку страву йдеться?
- гаспачо
- чоризо
- ромеско
- паелья
-
У якій кухні різотто є одним з головних страв?
- Італія
- Іспанія
- Греція
- Японія
-
Тапас це:
- різноманітні закуски
- страва іспанської кухні
- обідня перерва на Кубі
- сорт солодкої картоплі
-
Тут заборонено торкатися тварин, що пасуться всюди, навіть на узбережжі, і літати на літаку над фермерськими полями і поселеннями маорі.
Кращі кінокомпанії світу знімають на цих теренах свої найфантастичніші саги.
- Нова Зеландія
- США
- Індія
- Велика Британія
-
В якій країні можна спробувати губи акули, всілякі м’ясні страви зі страуса Ему, крокодила, опосума, не перечислюючи при цьому салати з жуків і личинок?
- Австралія
- Південно-Африканська республіка
- Гватемала
- Японія
-
Гордістю національної кухні Канади вважається кленовий сироп. Метод видобутку кленового соку був запозичений у:
- корінних жителів – індіанців
- французьких переселенців
- англійських переселенців
- іспанських конкістадорів
-
В китайській національній кухні гунфу-ча – це:
- чайна церемонія
- обладнання
- десерт
- страва з м’яса каракатиці
-
В приготуванні кошерної їжі не дозволяється використовувати:
- одночасно м’ясо чи птицю разом з молочними продуктами
- м’ясо жуйних тварин з роздвоєними копитами і які вживають в їжу рослинні продукти
- рибу, що має луску і плавці
- яйце, яке з одного боку гостре, а з іншого боку округле
-
Іспанським делікатесом вважається:
- хамон – сировялене свиняче стегно
- кабралес – блакитний сир
- марципани
- юшка з морського чорта
-
Батьківщиною майонезу вважається:
- Франція
- Італія
- Іспанія
- Греція
-
Символом шотландської кухні вважається хаггіс...:
- страва з баранячого ліверу: (серця, печінки та легень), порубаних з цибулею, салом і зварених в баранячому шлунку*
- курка чи гуска, фаршировані рубаними потрухами і вівсяним борошном
- пиріг з нирками і м’ясом
- кров’яна ковбаса, яку подають з млинцями, морепродуктами, нею фарширують курячі грудки і свинину
-
Основою німецької кухні слід вважати:
- ковбаски
- штрудель
- картоплю
- пиво
-
Найпопулярнішими сортами сиру в Нідерландах є такі:
- гауда, едем
- роомано, базирон
- стилтон, уенслідейл
- чеддер
-
Паелья – це:
- страва із рису, риби (м’яса та курки) іспанської кухні
- музичний супровід у латиноамериканських ресторанах
- гостра страва мексиканської кухні
- соус в італійській кухні із вершками
-
Пастою в Італії називають:
- макаронні вироби
- томатне пюре виготовлене із помідорів та інших овочів
- суміш (соус) із м’яких сирів та помідорів, які використовують для приготування піци
- назва страви із сиру “Моцарелла”, італійських трав, яєць, томатів та шинки
-
Корейська кухня використовує:
- листя папороті, м’ясо собак, соєву пасту
- рис, моркву, соєву пасту
- рибу, вироби із рисового борошна
- свіжі овочі, рис та молочні продукти
-
Мюслі винайшли:
- в 1900 р. в Швейцарії
- в 1906 р. у Бельгії
- в 1898 р. у Франції
- в 1902 р. у Люксембурзі
Тема :: Організація ресторанного господарства
-
Вкажіть до якої групи приміщень ресторану відносяться туалетні кімнати та умивальники для споживачів.
- вестибюльна група
- зали
- підсобні приміщення
- усі відповіді правильні
-
Які бари спеціалізуються на приготуванні й реалізації змішаних напоїв?
- коктейль-бари
- салат-бари
- експрес-бари
- гриль-бари
-
Яке призначення аванзалу?
- для відпочинку споживачів та очікування процесу обслуговування
- для зберігання одягу відвідувачів
- для обслуговування гостей
- для проведення бенкетів
-
В якому цеху виготовляють млинці, вареники, пельмені?
- борошняному цеху
- кондитерському цеху
- гарячому
- соусному
-
Яке обладнання використовують у торговельному залі для зберігання невеликого запасу посуду, наборів, столової білизни?
- серванти
- столи
- прилавки
- шафи
-
Яке призначення баранчиків з овальною кришкою?
- для зберігання необхідної температури при подаванні гарячих страв із припущеної риби
- для подавання гарячих соусів
- для подавання борошняних кондитерських виробів, фруктів на бенкетах
- для подавання спаржевої квасолі при гуртовому обслуговуванні
-
На якій відстані від краю стола ставлять закусочну або мілку столову тарілку?
-
Укажіть посуд для подавання пампушок до борщу українського.
- пиріжкова тарілка
- десертна мілка тарілка
- закусочна тарілка
- десертна глибока тарілка
-
Укажіть температуру подавання холодних супів.
- 10-12 °С
- 4-5 °С
- 7-8 °С
- 15-16 °С
-
Як здійснити фламбування страв у присутності відвідувачів?
- готову страву полити коньяком, лікером, ромом або іншими алкогольними напоями, залежно від групи та смакових властивостей страв та підпалити безпосередньо у присутності гостей
- при подаванні других гарячих страв на обідніх столах запалити спиртівки, що має покращити естетичний вигляд бенкетного столу
- відвідувачам подати у посуді скляному відповідні алкогольні напої до страв, якими вони повинні полити кулінарну продукцію для покращення смакових якостей
- при подаванні других гарячих страв офіціантові необхідно поставити на стіл дрібно нарізані десертні овочі, приправи, якими споживачі самостійно заправляють свої страви, відповідно до своїх смакових якостей
-
Як називається заклад ресторанного господарства, що організовує харчування працівників в організаціях?
- їдальня
- вагон-ресторан
- диско-бар
- гриль-бар
-
Дайте визначення поняття "ресторан".
- заклад ресторанного господарства з різноманітним асортиментом продукції власного виробництва й закупних товарів, високим рівнем обслуговування і комфорту у поєднанні з організуванням відпочинку й дозвілля споживачів
- різновид закладу ресторанного господарства, де застосовують метод самообслуговування і пропонують дієтичне харчування
- заклад ресторанного господарства самообслуговування, де переважає асортимент гарячих і холодних закусок, страв нескладного приготування, призначений для швидкого обслуговування споживачів
- заклад ресторанного господарства для обслуговування певного контингенту споживачів із різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, в якому страви можуть подавати у вигляді скомплектованих раціонів харчування
-
Що є характерним для національного ресторану?
- відтворення кулінарної культури певних народів
- взаємозалежність між усіма елементами, починаючи з назви ресторану, завершуючи атмосферою, що підсилює значення всіх його характеристик
- належність до доготівельних закладів ресторанного господарства
- усі відповіді правильні
-
Укажіть приміщення, що є зв'язувальною ланкою між виробництвом і залою.
- роздавальня
- мийна столового посуду
- сервізна
- касова зала
-
Які столи призначені для вживання їжі стоячи?
- фуршетні
- підсобні
- дитячі
- обідні
-
Укажіть ширину бенкетного столу.
- 1200-1500 мм
- 800-900 мм
- 900 - 1000 мм
- 1600 - 1700 мм
-
Яке призначення кокільниці?
- приготування та подавання гарячих закусок з риби, морепродуктів
- приготування та подавання десертів
- приготування та подавання гарячих закусок з грибів, птиці, овочів, м'яса
- приготування та подавання солодких страв
-
Яке призначення пашотниці?
- для подавання гарячих обчищених яєць, зварених "у мішечок", як гарнір до бульйону
- для зберігання необхідної температури при подаванні гарячих припущених та тушкованих страв із м'яса, птиці,овочів, млинців
- для запікання і подавання гарячих закусок із риби та морепродуктів
- для приготування та подавання гарячих закусок і других порційних страв із крупи, риби, м'яса, овочів
-
Підберіть посуд для подавання варення, джему,меду.
- розетка
- глибока десертна тарілка
- кокотниця
- пашотниця
-
Якими наборами треба сервувати стіл, якщо у меню включено холодні закуски, гарячі м'ясні страви та десерт?
- столовими та десертними
- закусочними, столовими та десертними
- закусочними, рибними та фруктовими
- закусочними та десертними
-
Охарактеризуйте меню шведського столу.
- широкий вибір страв з вільним доступом, цей метод обслуговування збільшує пропускну спроможність зали, прискорює процес обслуговування
- каталог шеф-кухаря (сюди включають дорогі ексклюзивні страви, рецепти приготування яких відомі, як правило, тільки в цьому ресторані)
- група меню за певний період часу (цей тип меню в основному використовується в стаціонарних установах, наприклад у лікарнях, санаторіях)
- цей вид меню використовується в дуже дорогих ресторанах із вказівкою індивідуальної ціни на кожну порційну страву
-
Франчайзинг – це…:
- організація ресторанного бізнесу, при якій власник торгової марки, торгового імені або авторського права на виробничу систему дозволяє іншій фірмі їх використання при виконанні узгоджених умов
- компанія, яка володіє хорошою репутацією, впізнаваним іміджем і відомою торговою маркою і якій належать права на франшизу, що передає іншій стороні право вести бізнес з використанням імені (бренду) і бізнес-технологій
- компанія, яка купує у компанії право використовувати на визначеній території її торгову марку, ноу-хау, виробничу систему та інше, виплачуючи за їх використання перший внесок і сервісну плату
- всі відповіді вірні
-
До заготівельних цехів відносять:
- м’ясний, рибний, птахогольовий, м’ясо-рибний, овочевий
- м’ясний, рибний, птахогольовий, м’ясо-рибний, овочевий, борошняний
- м’ясний, рибний, птахогольовий, овочевий, борошняний
- м’ясний, рибний, птахогольовий, овочевий, фруктовий, борошняний
-
Вкажіть, які заклади ресторанного господарства поділяються на класи.
- ресторани, бари
- їдальні, буфети, бари.
- вагони-ресторани, кафетерії
- їдальні, кафе, закусочні
-
Вкажіть норму площі для естради та танцювального майданчика у ресторані на одне місце.
- 1,7 м2
- 0,3 м2
- 0,15 м2
- 0,45 м2
-
Визначить до якої групи додаткових послуг відноситься гарантоване зберігання особистих речей споживачів.
- зі створення зручностей для споживачів ресторану
- з реалізації та організації споживання продукції й послуг
- з організації дозвілля
- вірної відповіді немає
-
Який посуд використовується для подавання рибної гастрономії, риби гарячого та холодного копченя при індивідуальному обслуговуванні?
- оселедниця
- тарілка столова мілка
- тарілка закусочна
- тарілка пиріжкова
-
В якому цеху готують страви і гарніри з круп, бобових і макаронних виробів?
- в соусному відділенні гарячого цеху
- в овочевому цеху
- в рибному цеху
- в м’ясному цеху
-
Вкажіть посуд в якому відпускають прозорі супи.
- бульйонні чашки
- супові миски
- тарілки столові глибокі
- тарілки глибокі напівпорційні
-
Вкажіть в якому посуді подають молоко до чаю, кави при індивідуальному та гуртовому обслуговуванні.
- молочник
- кавник
- вершківник
- кухлі
-
Вкажіть, яке спиртне можна подавати на аперитив.
- херес
- коньяк
- червоне сухе вино
- горілка
-
Укажіть посуд для подавання жюльєну з осетрини, птиці, дичини, грибів.
- кокотниця на тарілці підставній з вирізаною серветкою паперовою ручкою вліво
- салатники, вази скляні чи фарфорові
- блюдо фарфорове овальне або лоток рибний
- фужери або низькі бокали на тарілці підставній із серветкою паперовою
-
Де кладеться індивідуальне меню при нервуванні столу для бенкету-прийому із повним обслуговуванням офіціантами?
- вгорі за пиріжковою тарілкою гостя
- на закусочній тарілці
- на підставній тарілці
- праворуч закусочної тарілки
-
Укажіть, для якого бенкету використовують кувертні картки.
- для бенкету за столом із повним обслуговуванням офіціантами
- для бенкету-фуршету
- для бенкету-коктейль-фуршету
- для бенкету за столом із частковим обслуговуванням офіціантами
-
З якими стравами рекомендується поєднувати пиво темне?
- м'ясними стравами та копченими ковбасами
- стравами з креветок, гострими морепродуктами, копченим лососем і вугрем
- копченими рибними та м'ясними стравами
- відвареними овочевими стравами, стравами зі свіжого сиру та яєць
-
Укажіть метод обслуговування, коли споживачі самостійно беруть на роздавальні холодні страви та закуски, напої, кондитерські вироби, столові набори.
- самообслуговування
- обслуговування офіціантами
- обслуговування барменами
- комбіноване обслуговування
-
Надлишок вуглеводів у харчуванні людини призводить до:
- збільшення маси тіла, надлишку цукру в крові, атеросклерозу
- отруєння організму
- деградації особистості, розм'якшення кісток
- погіршення зору, втрати апетиту
-
Для подавання міцних і десертних вин використовують:
- чарки мадерні
- чарки лафітні
- чарки горілчані
- чарки рейнвейні
-
В торговому залі ресторану гостей зустрічає:
- метрдотель ресторану
- директор ресторану
- шеф-кухар ресторану
- швейцар
-
Ложку при сервіруванні столу кладемо:
- праворуч столового ножа
- ліворуч столового ножа
- праворуч столової виделки
- ліворуч столової виделки
-
При сервіруванні столу до вечері мілкими столовими та закусочними тарілками, закусочну тарілку ставимо:
- поверх мілкової столової
- справа від мілкої столової
- зліва від мілкої столової
- позаду мілкої столової
-
Сервірування столу може бути
- попереднім
- бездоганним
- достатнім
- вишуканим
-
Ніж-виделка серповидної форми і зубцями на кінці призначений для нарізання і розкладання:
- сиру
- масла
- лимонів
- кальмарів
-
Стандартний розмір закусочної тарілки:
-
Мийна столового посуду - це приміщення, яке має зв'язок між:
- сервізною, роздавальною та торговельним залом
- гардеробом, сервізною і роздавальною
- торговельним залом, аванзалом і хліборізкою
- роздавальною, торговим залом та бенкетним залом
-
До доготівельних цехів закладів ресторанного господарства відносяться:
- гарячий, холодний
- гарячий, кондитерський
- гарячий, борошняний
- холодний, кулінарний
-
Потреба закладів ресторанного господарства у матеріально-технічних засобах визначається на основі встановлених норм:
- норм оснащення, норм витрат, експлуатаційних норм
- норм постачання, норм витрат, норм реалізації
- норм постачання, норм прибутку, норм ремонтопридатності
- норм доходів, норм витрат, амортизаційних норм
-
Комори сухих продуктів, тари, інвентарю належать до складських приміщень, які:
- опалюються
- охолоджуються
- заморожуються
- не опалюються
-
Меню – це:
- це перелік розташованих у певному порядку різних холодних і гарячих закусок, перших і других страв, гарячих і холодних напоїв, борошняних кондитерських виробів, які наявні в продажу на даний день із зазначенням ціни, виходу, способу приготування і переліку компонентів, що входять до їх складу
- систематизований перелік алкогольних і безалкогольних напоїв, кондитерських і тютюнових виробів, фруктів, який пропонують споживачам у закладах ресторанного господарства з обов’язковим зазначенням маси, об’єму і ціни на відповідну одиницю продукту
- перелік страв та напоїв із зазначенням виходу та кількості страв
- правильної відповіді немає
-
З організації праці офіціантів метод обслуговування офіціантами ділиться на форми:
- індивідуальну й бригадну
- ланкову й бригадну
- індивідуальну й комбіновану
- бригадну й комбіновану
-
Оберіть правильну черговість подавання блюд та закусок:
- закуски рибні, м’ясні, овочеві, перші страви, другі страви, десерт
- холодні закуски, м’ясні, рибні, перші страви, другі страви, десерт
- перші страви, закуски, другі страви
- холодні закуски, перші страви, десерт
-
Під час обіду гість випустив виделку. Офіціант у цьому випадку:
- принесе чисту, підніме виделку
- зробить зауваження відвідувачеві і принесе чисту виделку
- всі відповіді правильні
- зробить вигляд що не помітив, дасть можливість самому споживачеві підняти виделку
-
Диджестив складається з напоїв які подаються:
- після їжі
- перед їжею
- під час їжі
- всі відповіді вірні
-
До гарячих м’ясних страв пропонують:
- червоні сухі вина
- сухі білі вина
- десертні солодкі вина
- нічого з переліченого
-
Що таке френч-прес?
- вузький та високий скляний посуд з поршнем-фільтромпристрій для пресування чаю
- пристрій для подрібнення чаю
- пристрій для пресування чаю
- пристрій для збагачення чаю киснем
-
Пристрій для пресування кави має назву:
- темпер
- пітчер
- холдер
- чахай
Тема :: Історія туризму
-
Хто організував перший навколосвітній круїз?
- Джеймс Кук
- Ліпсон
- Томас Кук
- Вітус Берінг
-
Який святий вважається на Русі покровителем подорожуючих?
- Андрій Первозванний
- Василій Блаженний
- Микола Чудотворець
- Спиридон Тримифунтський
-
Першим європейцем, що відвідав Китай був:
- Афанасій Нікітін
- Марко Поло
- Васко да Гама
- Пржевальський М. М.
-
Хто першим обігнув північно-східну частину Євразії?
- Вітус Беринг
- Єрмак
- Семен Дежньов
- Єрофей Хабаров
-
Виберіть ім’я дослідника, що першим оголосив Австралію володінням Великобританії.
- Френсіс Дрейк
- Абель Тасман
- Джеймс Кук
- Роберт Скот
-
Відкрита перша кав’ярня у Венеції:
- у ХV ст.
- ХVІ ст.
- ХVІІ ст.
- IV ст.
-
У Парижі відкрито перший ресторан Tour d’Argent у:
- 1577 р.
- 1533 р.
- 1545 р.
- 1548 р.
-
У 1719 році за наказом Петра І був відкритий курорт:
- Лівадія
- Іматра
- Марціанські води
- П’ятигорськ
-
У якій крайні було створено перший у світі клуб альпіністів?
- в Англії
- в Швейцарії
- в Росії
- в Австрії
-
У якому році Ф.Стендаль видав "Записки туриста", з якими в Європі пов’язують поширення слова "турист":
- 1838 р.
- 1840 р.
- 1898 р.
- 1888 р.
-
У якому році Конрадом Хілтоном засновано готельний ланцюг Hilton:
- 1927 р.
- 1929 р.
- 1934 р.
- 1981 р.
-
У якому році створено мережу ресторанів МсDonald’s:
- 1955 р.
- 1957 р.
- 1966 р.
- 1992 р.
Тема :: Географія туризму
-
Долина річки Луари – популярний туристичний район:
- Німеччини
- Франції
- Бельгії
- Нідерландів
-
Міста Лімасол, Ларнака, Пафос – туристичні центри:
- Греції
- Кіпру
- Македонії
- Мальти
-
Біля 70 % території країни зайнято національними парками, в яких можна побачити вулканічні лавові плато, гарячі джерела, гейзери, печери, найпотужніший водоспад в Європі – Детифос:
- Норвегія
- Ісландія
- Швейцарія
- Іспанія
-
Мавзолей Тадж-Махал розміщений в місті:
- Делі
- Агра
- Джайпур
- Варанаси
-
Синтоїзм – національна релігія:
- Таїланду
- Японії
- Тибету
- Монголії
-
Храм зуба Будди, об’єкт поклоніння буддистів, розміщений в:
- Китаї
- Індії
- Шрі-Ланці
- В’єтнамі
-
Найдовший неперервний пішохідний маршрут у світі протяжністю 2600 км, що перетинає кілька національних парків, проходить по горам:
- Аппалачам
- Кордильєрам США
- Кордильєрам Канади
- Скелястим горам
-
Один з найважливіших районів відпочинку США – "Американська Ривьєра" – знаходиться на океанічному побережжі:
- Каліфорнії
- Мексиканської затоки
- Гавайських островів
- північний схід країни
-
Об’єкт всесвітньої спадщини, водоспад на кордоні Аргентини, Бразилії, Парагваю:
- Вікторія
- Ігуасу
- Ніагарський
- Анхель
-
Древнє поселення народу майя – Тікаль з храмовими комплексами і житловими побудовами приваблюють туристів на територію:
- Мексики
- Перу
- Гватемали
- Колумбії
-
Архіпелаг Вогняна Земля з розміщеним на ньому парком і найпівденнішим містом Землі (Ушуайа) належить одній з південноамериканських країн:
- Чилі
- Аргентині
- Бразилії
- Венесуелі
-
Древня столиця інків знаходиться на території:
- Чилі
- Перу
- Гватемали
- Мексики
-
Це місто не тільки історична й адміністративна столиця, але й потужний СПА-центр, де знаходиться кожний десятий із всіх лікувальний джерел країни, на яких побудовані лікувальні купальні, санаторії, велнес-отелі:
- Будапешт
- Прага
- Братислава
- Відень
-
Найважливіші туристичні принади країни: острів-отель Святий Стефан, другий за глибиною у світі каньйон річки Тара, історичний і культурний центр міста Цетиньє, - знаходяться на території країни:
- Сербії
- Хорватії
- Чорногорії
- Словенії
-
Рекреаційний комплекс на берегах озера Іссик-Куль розміщений на території:
- Таджикистану
- Казахстану
- Киргизстану
- Туркменістану
-
Таджикистан розміщений на території привабливої для альпіністів гірської системи:
- Алтай
- Тянь-Шань
- Памір
- Сіхоте-Алінь
-
На території якої з країн Південно-Західної Азії знаходиться унікальне древнє місто в скелях – Петра, в якому збереглось біля 800 пам’ятників культур:
- Сирія
- Йорданія
- Саудівська Аравія
- Єгипет
-
Аюттая – древня столиця:
- Індії
- Японії
- Таїланду
- Шрі-Ланки
-
Перший національний парк, створений в Канаді в 1885 р.:
- Йеллоустонський
- "Банф"
- "Ворота Арктики"
- "Брайс Каньон"
-
В одному з національних парків цієї країни охороняються найстаріші дерева планети, ровесники динозаврів – секвої віком 5-6 тис. років.
- Канада
- США
- Мексика
- Гватемала
-
Національний парк "Канайма", на території якого знаходиться вища точка Гвіанського нагір’я – гора Рорайма і високий водоспад світу – Анхель, знаходиться на території:
- Бразилії
- Венесуели
- Колумбії
- Гайани
-
Ядро древньої рабовласницької країни Карфаген знаходиться на території:
- Єгипту
- Тунісу
- Лівії
- Судану
-
Найбільший і найстаріший заповідний Танзанії:
- Масаї-Мара
- Серенгеті
- кратер Нгоронго
- Лейк-Накуру
-
Сус, Хаммамет, Джерба – курорти:
- Алжиру
- Тунісу
- Марокко
- Єгипту
-
Умовна точка географічного центру Європи знаходиться поблизу:
- Рахова
- Ужгорода
- Яремче
- Ворохти
-
Яке місто в Галичині називали "малим Краковом":
- Львів
- Жовкву
- Дрогобич
- Галич
-
Музей народного мистецтва Гуцульщини знаходиться в:
- Коломиї
- Косові
- Космачі
- Яремчі
-
До якого південноукраїнського міста англійські моряки завезли футбол:
- Миколаєва
- Одеси
- Севастополя
- Херсона
-
Природний заповідник "Дунайські плавні" розташований на території області:
- Миколаївської
- Одеської
- Херсонської
- Запорізької
-
Яку ще назву мала Десятинна церква м. Києва:
- Миколаївська
- Мармурова
- Успіння Богородиці
- Миколи Чудотворця
-
Першим документально-зафіксованим бальнеологічним курортом на території України є:
- м. Одеса
- м. Шкло
- м. Трускавець
- м. Миргород
-
Національний природний парк, який туристи називають "перлиною" буковинських Карпат:
- Ужанський
- Вижницький
- Сколівські Бескиди
- Синевир
-
Мінеральні води типу "Нафтуся" використовуються для лікування на бальнеологічному курорті:
- Свалява
- Синяк
- Трускавець
- Моршин
-
Унікальний сакрально-палацовий архітектурний комплекс Резиденції буковинських митрополитів знаходиться в:
- м. Коломиї
- м. Чернівцях
- м. Галичі
- м. Кіцмані
-
Мальовничий центр екотуризму – Кременецькі гори – знаходиться:
- на південному сході Львівщини
- на південному сході Рівненщини
- на півночі Тернопільщини
- на півдні Хмельниччини
-
Гуцульський театр був заснований у селі:
- Криворівня
- Красноілів
- Кульчиці
- Татарів
-
На території Чернівецької області розташована печера:
- Кришталева
- Млинки
- Попелюшка
- Вертеба
-
Золоту пектораль було знайдено в кургані:
- Царському (Крим)
- Стара могила (Рівненська обл.)
- Товста могила (Дніпропетровська обл.)
- Княжий (Київська обл.)
-
Яка стара назва м. Білгород-Дністровський:
- Оффіус
- Тіра
- Аккерман
- Левкополь
-
Парк "Софіївка" був заснований:
- Браницьким
- Потоцьким
- Скоропадським
- Тарновським
-
Відомим курортом, де використовуються радонові води, є:
- Куяльник Одеської обл.
- Сатанів Хмельницької обл.
- Хмільник Вінницької обл.
- Східниця Львівська обл.
-
Одна з найвеличніших туристичних атракцій України – Святогірський Успенський монастир на узвишші стрімчакового скельного масиву – знаходиться:
- на Покутті
- на Буковині
- на Тернопільщині
- на Донеччині
-
Найвідоміший центр історико-культурного туристичного паломництва в Північному Причорномор’ї – історико архітектурний заповідник "Ольвія" – знаходиться поблизу:
- м. Овідіопіль на Одещині
- с.Тарутине на Одещині
- с. Парутине на Миколаївщині
- с. Чорноморка на Миколаївщині
Тема :: Маркетинг туризму та готельно-ресторанного господарства
-
Будь-яка платна форма неособистого представлення та просування ідей, товарів чи послуг, яку замовляє та фінансує рекламодавець, називається:
- Рекламою;
- Персональним продажем;
- Стимулюванням збуту;
- Прямим маркетингом.
-
Маркетинг розглядається в нерозривному його зв'язку з існуючими глобальними проблемами (соціальними, екологічними, етичними, виховними ) при використанні:
- соціально-етичної концепції маркетингу
- товарної концепції маркетингу
- концепції стратегічного маркетингу
- збутової концепції маркетингу
-
Туристичний попит залежить від:
- всі відповіді вірні
- демографічних чинників
- економічних чинників
- особистої мотивації та зацікавленості людини
-
До критеріїв демографічної сегментації відносять:
- вік, стать, освіта
- особисті риси характеру, мотиви, ставлення до ризику
- регіони, клімат, транспортна мережа регіону
- статус споживача, ставлення споживача до послуги
-
Поняття комплексу маркетингу в сфері послуг розширено порівняно з так званою традиційною структурою комплексу маркетингу до:
-
Основними складовими маркетингового комплексу є:
- товар, ціна, методи розповсюдження та просування товару, місце продажу
- політика, право, демографія, наука і техніка
- конкуренти, споживачі, постачальники, ринок робочої сили
- виробництво, кадри, бухгалтерський облік та аудит, менеджмент
-
Критерієм вибору посередників для каналу збуту є:
- всі відповіді вірні
- професіоналізм і наявність досвіду роботи, ділова репутація
- територія, охоплювана посередником
- обсяг реалізації послуг
-
Сума тих цінностей, які споживач віддає за право володіння певними товарами чи послугами.
- Ціна
- Прибуток
- Дохід
- Рента
-
Зниження ціни, припинення виробництва продукту, зниження витрат на маркетинг характерне для:
- етапу спаду продукту
- етапу зрілості продукту
- етапу впровадження продукту
- немає вірної відповіді
-
Активний маркетинговий процес з довгостроковим горизонтом планування, спрямований на підвищення середньоринкових показників підприємства - це:
- стратегічний маркетинг
- операційний маркетинг
- короткостроковий маркетинг
- плановий маркетинг
-
Система спонукальних заходів і прийомів, призначених для посилення відповідної реакції цільових аудиторій на різні маркетингові заходи, спрямовані на збільшення обсягів продажу:
- стимулювання продажу
- особистий продаж
- реклама
- зв'язки з громадськістю
-
Діяльність, спрямована на створення і підтримку доброзичливих відносин між підприємством і громадськістю
- зв’язки з громадськістю
- реклама
- особистий продаж
- стимулювання продажу
-
Система цілеспрямованих дій по формуванню і розвитку комунікаційних зв'язків між готельним (туристичним, ресторанним) підприємством та цільовими аудиторіями.
- комунікаційна політика
- рекламна кампанія
- прямий продаж
- комунікація
-
Цільовими аудиторіями, яким спрямовуються заходи в межах реалізації комплексу комунікації є:
- всі відповіді вірні
- співробітники підприємства, ділові партнери
- дійсні і потенційні споживачі
- контактні аудиторії, органи державної влади
-
Особливостями реклами в індустрії гостинності є:
- всі відповіді вірні
- неособистий характер, інформаційна насиченість
- одностороння спрямованість, експресивність
- помітність, переконливість
-
Кілька рекламних заходів, об'єднують спільною метою (цілями) і охоплюють певний період часу так, щоб кожен з них доповнював інші – це:
- рекламна кампанія
- система реклами
- рекламна політика
- комунікативна політика
-
Якщо готельний продукт продається від виробника до споживача без посередників, то це:
- Канал першого рівня
- Канал другого рівня
- Канал третього рівня
- Канал четвертого рівня
-
Залежно від державного впливу ціни поділяють на:
- вільні, регульовані
- оптові, роздрібні
- тверді, рухомі, ковзаючі
- біржові котирування, ціна торгів
-
Характеристиками споживача, які впливають на ціну є:
- всі відповіді вірні
- уподобання, престижність продукту
- чутливість до ціни, споживчі характеристики
- можливість порівняти різні продукти, поінформованість споживача про продукти-замінники
-
Стратегія ціноутворення, яка полягає в установленні високих цін на нові продукти для отримання максимального прибутку на початковому етапі життєвого циклу товару, називається:
- стратегія "зняття вершків"
- преміальне ціноутворення
- стратегія слідування за лідером
- ціноутворення за моделлю "витрати плюс"
Тема :: Менеджмент
-
Місія організації як сформульоване положення являє:
- визначення виду комерційної діяльності організації
- сенс існування організації, її філософію
- рекламний вислів
- характеристику організації
-
Здатність забезпечити покупця унікальною і більшою цінністю у вигляді нової якості товару, особливих споживчих властивостей чи після продажного обслуговування – це:
- диференціація
- конкуренція
- концентрація
- інтеграція
-
Короткострокові плани розробляються строком на:
- 5 і більше років.
- 3 – 5 років.
- до 1 року
- 2 роки.
-
Основними завданнями контролю є:
- забезпечення виконання відповідних виробничих завдань.
- забезпечення досягнення місії і цілей організації.
- забезпечення досягнення запланованого прибутку.
- забезпечення постійного розвитку організації.
-
Які існують види контролю
- попередній і заключний
- попередній і поточний
- поточний і заключний
- попередній, поточний і заключний
-
В якому порядку реалізуються основні (загальні) функції управління
- організація, планування, контроль, мотивація.
- планування, організація, контроль, мотивація.
- планування, організація, мотивація, контроль.
- організація, контроль, мотивація, планування.
-
Авторитарний стиль керівництва – це:
- коли керівник нав'язує свою волю підлеглим шляхом примушення, винагороди або посилання на традицію;
- коли керівник дозволяє підпорядкованим брати участь в ухваленні рішень, здійснює вплив за допомогою переконання, уникає нав'язувати свою волю підлеглим;
- коли керівник дає підпорядкованим майже повну свободу.
- коли керівник використовує всі вишезгадані стилі управління.
-
Основною формою матеріального стимулювання персоналу організації є:
- премії
- премії та цінні подарунки
- цінні подарунки та заробітна плата
- заробітна плата
-
Чому необхідно здійснювати контроль за виконанням управлінських рішень?
- тому, що є працівники, які безвідповідально ставляться до своїх обов'язків
- щоб своєчасно виявити відхилення у виконанні рішень і вжити відповідних заходів
- щоб виконавці боялись і добре їх виконували
- щоб виконавці своєчасно виконували завдання
-
Контракт на управління :
- угода, яка укладається між власником підприємства і компанією, яка спеціалізується в управлінні відповідними типами підприємств.
- привілейне право здійснювати додатковий бізнес.
- договір, угода між продавцем та покупцем, за якою продавець захищеного торговельною маркою продукту чи послуги надає ексклюзивне право на розповсюдження та продаж даного продукту чи послуги в обмін на отримання від нього грошової винагороди за умови дотримання покупцем технологій виробництва та обслуговуючих технологій
- наділення оператора правом продажу підприємства.
-
Лідерство у менеджменті – це:
- здатність розпоряджатися всіми ресурсами в організації.
- здатність впливати на менеджерів підрозділів і на окремих працівників.
- здатність впливати на індивідуумів і групи людей з метою досягнення цілей організації.
- здатність впливати на людей для отримання запланованих прибутків.
-
Що таке стиль керівництва (управління)?
- це манера поведінки керівника з підлеглими.
- це узвичаєна манера поведінки керівника щодо підлеглих, яка впливає на них і спонукає до досягнення цілей організації.
- це манера поведінки спеціалістів апарату управління.
- це манера поведінки керівника в процесі виконання своїх функцій.
-
Ліберальне керівництво базується на:
- повній свободі у визначенні виробничих завдань.
- повній свободі у визначенні своїх цілей і контролі своєї власної роботи.
- повній свободі у визначенні форм оплати праці.
- повній свободі у розподілі прибутків.
-
В основі керівництва організацією лежать такі основні категорії менеджменту:
- лідерство і вплив.
- лідерство, вплив, влада.
- влада і лідерство.
- вплив і влада.
Тема :: Управління персоналом
-
Вид управлінської діяльності, який забезпечує процес спонукання працівників до цілеспрямованих дій, що спрямовані на досягнення особистих цілей та цілей підприємства – це:
- Мотивування
- Нормування
- Управління
- Потреба
-
До методів управління персоналом відносяться:
- усі відповіді вірні
- економічні
- організаційно-розпорядницькі
- соціально-психологічні
-
До складу функцій сучасних менеджерів з персоналу входять:
- усі відповіді вірні
- організація підбору персоналу
- розвиток персоналу
- мотивація персоналу
-
До якої категорії належать особи, які забезпечують себе роботою
- зайняті
- безробітні
- робоча сила
- трудові ресурси
-
Ступінь професійної підготовки, необхідної для виконання певних трудових функцій - це:
- кваліфікація
- професія
- спеціальність
- посада
-
Які причини призводять до виникнення неформальної групи
- всі перераховані причини
- почуття причетності, потреба у допомозі
- спільні інтереси
- потреба в спілкуванні, симпатії, антипатії
-
Визначення кваліфікаційних, ділових і особистісних якостей працівників та ступеня їх відповідності займаній посаді - це процес:
- атестування
- опитування
- анкетування
- первинного оцінювання
-
Що означає процес інвестування в людський капітал
- вкладення, спрямовані на підвищення кваліфікації і здібностей персоналу
- вкладення, спрямовані на поліпшення умов праці персоналу
- вкладення, що забезпечують виплату соціальної допомоги
- кошти, спрямовані на фінансування тимчасової непрацездатності персоналу
-
Що таке аудит персоналу
- система комплексної перевірки стану роботи з персоналом в організації, що здійснюється зовнішніми експертами;
- аналіз стану роботи персоналу в організації
- система надання консультативних послуг з удосконалення системи управління персоналом організації
- система консультативної підтримки, аналітичної оцінки та незалежної експертизи кадрового потенціалу управління
-
Облікова чисельність персоналу — це кількість працівників:
- які офіційно працюють у підприємстві на даний момент
- які з’явилися на роботу
- які не з’явились на роботу
- які влаштовані на роботу тимчасово
-
Найбільш складний об’єкт управління на підприємстві: провідний фактор виробництва, який володіє можливістю самостійно вирішувати, оцінювати вимоги, діяти і мати суб’єктивні інтереси – це:
- персонал
- капітал
- праця
- немає правильної відповіді
-
До функцій кадрових служб не належить:
- визначення потреби в матеріальних ресурсах для забезпечення виконання виробничої програми
- аналіз ефективності використання кадрових ресурсів на підприємстві
- здійснення скорочення штатів у зв’язку з зниженням обсягів виробництва
- прийняття рішення про виділення коштів для удосконалення робочих місць
-
Ярмарки вакансій являють собою:
- інформаційний банк даних, що включає перелік вакансій на різних підприємствах та вимоги до них
- інформаційний банк даних, що включає дані про кандидатів, які бажають знайти роботу
- перелік професій та кваліфікацій, яким повинні відповідати кандидати на вакантні посади
- фірми, які займаються підбором кандидатів на вакантні посади на замовлення підприємств
-
Приватні кадрові рекрутингові агентства надають послуги з:
- пошуку та відбору кандидатів на вакантні посади на замовлення підприємств
- проведення ділової оцінки персоналу щодо його відповідності займаним посадам на замовлення підприємств
- професійного навчання потенційних працівників необхідним знанням та навичкам згідно вимог, сформульованих підприємствами-замовниками
- немає вірної відповіді
-
Контракт – це вид трудового договору, який укладається на:
- час виконання певної роботи або визначений термін
- невизначений термін
- виконання лінійних функцій управління при просуванні по службовій ієрархії
- період проходження адаптації працівника до нового робочого місця
-
Підвищення кваліфікації персоналу - це:
- послідовне удосконалення наявних професійних знань, умінь і навичок, ріст майстерності
- процес безпосередньої передачі нових знань співробітникам організації
- освоєння працівником нової професії у зв’язку з виробничою необхідністю
- переміщення працівника з одного робочого місця на інше на тимчасовій або постійній основі
-
Реальна заробітна плата - це:
- купівельна спроможність номінальної заробітної плати
- сума грошей, яку отримує працівник після сплати податків
- вартість відпрацьованого працівником робочого часу
- сума коштів, які нараховані працівнику за відпрацьований робочий час (виконаний обсяг робіт) за визначений період
-
Вкажіть на основних суб’єктів укладення колективного договору:
- трудовий колектив та адміністрація
- працівник та директор як представник адміністрації
- група працівників і представник кадрової служби
- керівники підприємств, які належать до окремого виду діяльності
-
Кваліфікаційні вимоги до працівника визначаються:
- Посадовою інструкцією
- Тарифно-кваліфікаційним довідником
- Колективним договором
- Статутом підприємства
-
Сукупність людей, об'єднаних спільною метою і діяльністю, єдністю інтересів, взаємною відповідальністю кожного, відносинами співробітництва та взаємодопомоги, — це:
- трудовий колектив
- соціальна група
- неформальна організація
- номінальна група
Тема :: Організація анімаційної діяльності
-
Анімаційна програма складається з:
- анімаційних методик;
- анімаційних дій;
- анімаційних подій;
- анімаційних заходів.
-
Організовує і координує роботу всіх відділів анімаційної служби:
- директор туркомплекса;
- менеджер анімаційної служби;
- адміністратор;
- директор туркомплекса з маркетингу.
-
У готелі займається розробкою сценаріїв, підготовкою і проведенням різноманітних культурно-розважальних заходів:
- організатор туристсько-екскурсійної роботи;
- організатор розважальних програм;
- аніматор з міні-клубу;
- менеджер анімаційної служби;
-
Вид відпочинкової діяльності, що спрямована на відновлення духовних і фізичних сил людини – це:
- туристична анімація;
- готельна анімація;
- анімація під час технологічних перерв;
- рекреаційна анімація.
-
Рекреаційна анімація – це:
- різновид туристської діяльності, яка залучає туристів до різноманітних заходів шляхом участі у спеціально розроблених програмах дозвілля;
- комлексна рекреаційна послуга, заснована на особистих людських контактах тураніматора з туристом та їхньої спільної участі в розвагах, пропонованих анімаційною програмою туркомплексу людини;
- вид діяльності з організації дозвілля, спрямованої на відновлення духовних і фізичних сил;
- жодної правильної відповіді.
-
До змісту якої з функцій менеджменту анімації зараховують розроблення типових анімаційних програм і алгоритмів (методик) їхньої адаптації до визначених груп і окремих туристів?
- планування;
- організація;
- мотивація;
- аналіз і контроль.
-
Інфанти – це туристи віком:
- 0-2 роки;
- 3-8 років;
- 9-18 років;
- 60-70 років.
-
Готельна анімація – це:
- різновид туристської діяльності, яка залучає туристів до різноманітних заходів шляхом участі у спеціально розроблених програмах дозвілля;
- комплексна рекреаційна послуга, заснована на особистих людських контактах тураніматора з туристом та їхньої спільної участі в розвагах, пропонованих анімаційною програмою туркомплексу;
- вид діяльності з організації дозвілля, спрямованої на відновлення духовних і фізичних сил;
- жодної правильної відповіді.
-
Вистава розважального характеру, основними засобами виразності якої є театралізація, танець, музика, яскрава сценографія, сценічний костюм, світло, звук, піротехнічні ефекти – це:
- вербальна анімація;
- музична анімація;
- дитяча анімація;
- шоу.
-
Функція гри, що полягає у об’єднанні учасників у колектив, установлення емоційних контактів:
- комунікативна;
- навчальна;
- пізнавальна;
- розважальна.
Тема :: Організація готельного господарства
-
До приміщень житлової групи належать:
- готельні номери
- коридори, холи, вітальні, номери всіх типів і категорій, а також приміщення для обслуговування на поверсі та для обслуговуючого персоналу.
- коридори, холи, вітальні та номери
- вітальні, номери всіх типів і категорій, а також приміщення для обслуговування на поверсі та для обслуговуючого персоналу
-
Готельний номер – це:
- окреме приміщення з однієї чи декількох кімнат, обладнаних для тимчасового проживання
- місце збору та відпочинку туристів і мешканців готелю
- приміщення для ночівлі
- житлове приміщення, призначене для праці та відпочинку.
-
Сучасний номер, як правило, складається з:
- житлової кімнати (або кімнат), передпокою та санітарного вузла
- житлової кімнати (або кімнат) та передпокою
- житлової кімнати (або кімнат) та передпокою, зона відпочинку
- кухні, житлової кімнати (або кімнат), передпокою та санітарного вузла, ліфта
-
Повний санітарний вузол включає:
- умивальник, ванну (джакузі) душову кабіну, унітаз та біде
- умивальник, душову кабіну або ванну, унітаз та біде
- умивальник, унітаз
- умивальник, ванну та унітаз
-
Ширину коридорів на підприємствах готельного господарства зазвичай визначають так:
- у коридорі повинні розминутися двоє людей
- ширину коридорів розраховують відповідно до архітектурних особливостей будівлі
- у коридорі повинні розминутися двоє людей з валізами у руках
- ширина коридору залежить від форми будівлі
-
Гостинність – це:
- широкий асортимент додаткових послуг
- система зі створення комфортного перебування подорожуючого поза місцем постійного проживання
- створення корпоративної культури
- широкий асортимент додаткових послуг та створення корпоративної культури
-
Готельна послуга – це:
- дії (операції) підприємства щодо розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання, а також інша діяльність, пов’язана з розміщенням і тимчасовим проживанням
- обсяг послуг готелю (проживання, харчування тощо), які включають до ціни номера (місця) і надають споживачу згідно з укладеним договором
- обсяг послуг, що не належать до основних послуг готелю, які замовляє та сплачує споживач додатково за окремим договором
- система зі створення комфортного перебування подорожуючого поза місцем постійного проживання
-
Бронювання – це:
- процес проживання в номері
- процес замовлення замовником основних і/або додаткових послуг у певному обсязі з метою їх використання в обумовлені терміни конкретним споживачем або групою споживачів
- процес замовлення замовником основних послуг у певному обсязі з метою їх використання в обумовлені терміни конкретним споживачем або групою споживачів
- процес замовлення замовником додаткових послуг у певному обсязі з метою їх використання в обумовлені терміни конкретним споживачем або групою споживачів
-
За типами бронювання поділяють на:
- гарантоване, негарантоване
- негарантоване, стовідсоткове
- по передоплаті
- підтверджене
-
Який документ дає право на поселення на підприємстві готельного господарства?
- паспорт, військовий квиток
- військовий квиток, дозвіл на в’їзд в Україну
- студентський квиток
- усі відповіді вірні
-
Під час прийняття замовлення (сніданок, обід, вечеря) в обов’язковому порядку необхідно врахувати і зафіксувати такі дані:
- номер кімнати, кількість персон, найменування і кількість замовлених страв, закусок, напоїв, час подачі замовлення
- номер кімнати, кількість персон, найменування і кількість замовлених страв, закусок, напоїв, час подачі замовлення, загальну суму
- номер кімнати, кількість гостей, яких обслуговують, час подачі замовлення, загальну суму
- номер кімнати, кількість гостей, яких обслуговують, час подачі замовлення
-
Режим роботи готелю:
- з 8.00 до 18.00.
- з 8.00 до 24.00.
- цілодобовий.
- цілодобовий але, крім вихідних.
-
Єдина розрахункова година в готелі це:
- 12.00 год. поточної доби за місцевим часом.
- 14.00 год. поточної доби за місцевим часом.
- 18.00 год. поточної доби за місцевим часом.
- 24.00 год. поточної доби за місцевим часом.
-
При розміщенні дітей віком до 5 років з батьками в одному номері, плата за проживання дітей:
- стягується в розмірі 50 % вартості місця в номері.
- за згодою адміністратора не стягується.
- взагалі не стягується.
- стягується в розмірі 25 % вартості місця в номері.
-
До функцій служби прийому і розміщення входить:
- бронювання, реєстрація, розподіл номерів, надання гостям різних інформаційних послуг, стягування плати за проживання, ведення необхідної документації.
- реєстрація, надання гостям номеру, стягування плати за проживання, ведення необхідної документації.
- бронювання, розподіл номерів, надання гостям різних інформаційних послуг, стягування плати за проживання, ведення необхідної документації.
- тільки реєстрація гостя.
-
Процедура сертифікації готельних послуг на присвоєння готелю певної категорії є процедурою:
- обов’язковою.
- добровільною.
- добровільно-примусовою.
- за рішенням суду.
-
Які є види прибирання в готелі:
- поточне, проміжне, щоденне після виїзду тих, що проживали і генеральне.
- щоденне, проміжне після виїзду тих, що проживали, генеральне.
- поточне, на прохання гостя, щоденне після виїзду тих, що проживали, генеральне.
- поточне, проміжне, щоденне після виїзду тих, що проживали.
-
Який нормативний документ регламентує вимоги до готелів різних категорій?
- ДСТУ 4268:2003 „Послуги туристичні. Засоби розміщування. Загальні вимоги”;
- ДСТУ 4269:2003 „Послуги туристичні. Класифікація готелів”;
- ДСТУ 4527:2006 «Послуги туристичні. Засоби розміщення. Терміни та визначення”;
- ДСТУ 9527:2010 «Послуги туристичні».
-
Загальними критеріями відбору персоналу є:
- освіта, кваліфікація, знання іноземної мови, персональні характеристики і типи особи.
- освіта, досвід, знання іноземної мови, фізичні (медичні) характеристики, персональні характеристики і типи особи.
- освіта, кваліфікація, знання іноземної мови, досвід, персональні характеристики і типи особи, фізичні характеристики.
- освіта, кваліфікація, знання іноземної мови, досвід, знайомства, персональні характеристики і типи особи, фізичні характеристики.
-
До колективних засобів розміщення відносять:
- готелі, мотелі, кемпінги, дитячі табори, гостьові будинки.
- готелі, мотелі, кемпінги, бази відпочинку та туристичні бази, пансіонати, гостьові квартири.
- готелі, мотелі, кемпінги, ботелі, гуртожитки.
- готелі, мотелі, кемпінги, ботелі, гостьові квартири
-
Класифікація підприємств готельного господарства за категоріями – це:
- групування за ознаками, що характеризують умови організації проживання споживачів готельних послуг
- групування за ознаками, що характеризують функціональне призначення
- групування за ознаками, що характеризують кадровий склад
- усі відповіді вірні
-
Рівень комфорту – це комплексний критерій, складовим елементом якого є:
- стан номерного фонду
- середній вік персоналу
- організаційна структура
- усі відповіді вірні
-
В Україні зовнішній контроль за рівнем якості готельних послуг здійснюють:
- конкуренти
- державні органи
- союз власників готелів
- усі відповіді вірні
-
В Україні для класифікації готелів за категоріями використовують систему:
- «корон»
- «літер»
- «зірок»
- усі відповіді вірні
-
Категорії готелів України позначають символом:
- «*»
- «А»
- «0»
- усі відповіді вірні
-
Категорію готелю зазначають на:
- на рекламних матеріалах
- на засобах особистої гігієни
- на вивісці
- усі відповіді вірні
-
В Україні мотелі:
- не класифікують
- класифікують за категоріями
- немає правильної відповіді
- класифікують, якщо вони мають більше трьох поверхів
-
До приміщень житлової групи належать:
- готельні номери
- коридори, холи, вітальні, номери всіх типів і категорій, а також приміщення для обслуговування на поверсі та для обслуговуючого персоналу.
- коридори, холи, вітальні та номери
- вітальні, номери всіх типів і категорій, а також приміщення для обслуговування на поверсі та для обслуговуючого персоналу
-
В однокімнатному номері, як правило, виділяють такі зони:
- зона відпочинку та зона праці
- зона відпочинку, зона праці, зона сну та зона харчування
- зона відпочинку, зона праці, зона сну та ігрова зона
- зона сну, зона відпочинку та робоча зона
-
Що було прообразом готельних підприємств в державах Давнього Сходу?
- госпиції
- постоялі двори
- хани та караван-сараї
- ямби
-
Яка національна класифікація лежить в основі якісного (бального) типу класифікації?
- гонконгська
- індійська
- французька
- швейцарська
-
Що лежить в основі класифікації готелів України?
- Державний стандарт України
- Міждержавний стандарт держав-учасниць СНД
- проект міжнародної класифікації МГА – ВТО
- французька національна класифікація
-
Назвіть, в яких межах визначається оптимальний коефіцієнт завантаженості готелю?
- 40-60 %
- 60-80 %
- 80-98 %
- до 40 %
-
При розрахунку кількості покоївок використовуються:
- норми виробітку
- норми обслуговування
- норми часу
- коефіцієнт завантаження
-
Надання яких послуг є безкоштовним в готелях України:
- виклик швидкої допомоги й доставка кореспонденції
- прання білизни
- користування сауною й басейном
- сніданок
-
Назвіть послідовність прибирання кімнат у 2-кімнатному номері:
- вітальня, спальня, передпокій, санвузол
- спальня, вітальня, передпокій, санвузол
- спальня, вітальня, санвузол, передпокій
- савузол, спальня, вітальня
-
Який документ є підставою для видання ключа від номеру готелю:
- візитна картка готелю
- кредитна картка
- паспорт
- анкета
-
Назвіть послідовність проведення різних видів прибирання номерів протягом дня:
- на броні, після виїзду гостя, поточне, проміжне
- на броні, поточне, проміжне, після виїзду гостя
- поточне, на броні, після виїзду гостя, проміжне
- після виїзду гостя, поточне, проміжне
-
В яких межах покоївкам дозволяється торкатися речей гостя й переміщувати їх:
- забороняється взагалі торкатися речей гостя й переміщувати їх
- забороняється торкатися речей, крім нічної сорочки (кладуть під подушку), халата (вішають у шафу) й тапочок (виставляють до передпокою)
- може зібрати розкидані речі до валізи. не можна зачіпати нічого на письмовому столі
- зібрати і розмістити усі речі у шафі
Тема :: ГОТЕЛЬНА ІНДУСТРІЯ
-
Виберіть готель Національного українського ланцюга «Premier Hotels»:
- «Дністер», м. Львів;
- «Леополіс», м. Львів;
- «Швейцарський», м. Львів;
- «Хаят», м. Київ
-
На світовому ринку щодо готельних ланцюгів сьогодні домінують
- Франція
- Великобританія
- Іспанія
- США
-
Premier Hotels – перша українська мережа готелів:
- 3 і 4 зіркових
- 1 і 2 зіркових
- 2 і 3 зіркових
- 4 і 5 зіркових
-
«Ассог» є :
- американська готельна корпорація
- європейська готельна корпорація
- німецька готельна корпорація
- французька готельна корпорація
-
Першим готельним ланцюгом у світі вважається:
- Prince Hotels
- Cubatur
- Sol-Melia
- Cesar Ritz
-
До готельної мережі світу Accor Group відносяться компанії:
- «RIU;
- «Motel 6»;
- «Рanko»;
- «Ramada».
-
Назвіть найбільше готельне об’єднання світу:
-
Які готелі складають найбільшу частину готельного господарства України сьогодні:
- відомчі.
- комунальні.
- орендні.
- приватні.
-
Для якого періоду розвитку вітчизняного готельного господарства є характерним різке збільшення будівництва готелів турвідомств (зокрема „Інтуристу”)?
- 50-ті роки
- 70-ті роки
- післяреволюційний період
- роки перших п’ятирічок
-
У 2005 р. був відкритий перший 5-зірковий готель у Західній Україні:
- «Donbass Palace»
- «Rixos-Prykarpattya»
- «Premier Palace»
- «Sofia Hyatt Regency»
Тема :: Екскурсознавство і музеєзнавство
-
Екскурсія – це:
- задоволення комунікативної потреби людини
- спільна діяльність екскурсовода і екскурсантів, спрямована на вивчення у процесі пересування за певним маршрутом пам’яток природи, історії і культури, за якими спостерігають у природному середовищі або сховищах колекцій
- побудова, поєднання, складання окремих частин в єдине ціле-точка, момент найвищої напруги в розвитку фабульної дії
- схема коментарів до візуальних характеристик об’єктів
-
Екскурсійна діяльність – це :
- відвідування об’єктів і місцевостей, ознайомлення з визначними пам’ятками і явищами
- технологічні інструменти, які дозволяють забезпечити реалізацію відповідних потреб і вимог до екскурсійного обслуговування
- специфічний вид діяльності людини з надання послуг (екскурсійне обслуговування, проведення екскурсій), які дозволяють реалізуавти пізнавальну рекреаційну функцію екскурсій
- форма суспільно-просвітницької роботи, під час якої група осіб (екскурсантів) під керівництвом керівника вивчає тіло, або явища в його природному середовищі, вирушаючи з цією метою до об’єкта свого вивчення
-
До історичного профільного типу відносять музеї:
- загально-історичні, військово-історичні, археологічні, етнографічні, історико-архітектурні та історико-культурні (музеї або заповідники)
- музеї образотворчого мистецтва, народної творчості тощо; до музеїв природничо-наукового профільного типу – геологічні, палеонтологічні, ботанічні, зоологічні та ін.
- університетські та шкільні;
- геологічні, палеонтологічні, ботанічні, зоологічні
-
Екскурсознавство – це :
- виявлення історичних нашарувань в екскурсійному об’єкті
- визначення історичних фактів, які відбивають монументальні та музейно-історичні пам’ятки
- відношення екскурсанта до екскурсій
- галузь теоретичних знань, яка вивчає функціонально-діяльнісну сутність, методи моделювання, підготовки й проведення екскурсії
-
Екскурсійна методика – це:
- елементи екскурсійної педагогіки і логіки
- прийоми, які використовуються при підготовці і проведенні екскурсій
- естетичне сприйняття екскурсій
- підходи до формулювання поняття екскурсії
-
Завданням екскурсовода в екскурсійному процесі є допомога екскурсантам:
- допомогти покласти речі в камеру схову
- одягнути навушники
- побачити об’єкти, почути про об’єкти
- засвоїти основні принципи проведення екскурсії
-
До основних ознак екскурсії відносять:
- розширення світогляду
- класифікацію екскурсій
- функцію наукової пропаганди
- тривалість проведення, переміщення за заздалегідь визначеним маршрутом
-
До основних функцій екскурсії відносять:
- зорове сприйняття, показ екскурсійних об’єктів
- розуміння і дотримання ознак екскурсій
- науковості, ідейності, інформації, культурного дозвілля
- механізм, завдяки якому вдосконалюється «подання» матеріалу
-
За критерієм змісту екскурсії поділяють на:
- екскурсії, що дають уявлення про творчість певного архітектора
- виробничі і комплексні
- історико-літературні
- оглядові та тематичні
-
Тематичні екскурсії поділяють на:
- для місцевого населення і приїжджих
- історичні, виробничі, природничі, мистецтвознавчі, літературні, архітектурно-містобудівні
- пішохідні, транспортні, екскурсії бесіди
- екскурсії-концерти, навчальні, показові, рекламні, бесіди
-
За складом учасників екскурсії поділяють:
- пішохідні, транспортні
- екскурсії-масовки, прогулянки, вистави, дегустації, уроки
- самостійні, епізодичні, естетичні
- дорослих і дітей, місцевих і приїжджих, організованих і поодиноких відвідувачів
-
Варіанти методичної комбінації показу і розповіді в екскурсіях бувають:
- показ і лекція відбуваються одночасно
- розповідь і гра відбуваються одночасно
- показ і розповідь відбуваються одночасно
- показ, розповідь, семінар відбуваються одночасно
-
У процесі підготовки нової екскурсії доцільно виділити наступні етапи:
- схема екскурсії, попередня робота, застосування прийому дискусійної ситуації
- організувати зустріч екскурсантів з учасниками історичних подій, познайомитися з характером об’єктів, що демонструються
- ознайомитися з архівними документами, скласти маршрут, застосувати вербальні і невербальні методи в екскурсії
- визначити мету, екскурсійні матеріали, підготувати контрольний текст екскурсовода, комплектувати «портфель екскурсовода», затвердити екскурсію
-
Технологічна карта екскурсії містить інформацію:
- щодо розташування пунктів прокату автомобілів на дорозі
- щодо розташування закладів розваг
- щодо ділянок пересування по маршруту, місця зупинок, об’єкти показу
- щодо тривалості огляду зупинок, методичні вказівки ведення дискусії під час екскурсії
-
Музейні екскурсії поділяються на:
- довготривалі і короткотривалі
- оглядові і тематичні
- пішохідні і комплексні
- автобусні і виробничі
-
Основні методичні прийоми, що використовуються при проведенні музейних екскурсій:
- основні і допоміжні
- порівняння і реконструкція
- практично-репродуктивні
- практично-дослідницькі
Тема :: Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства
-
Якими способами можна очищувати овочі?
- тепловим
- механічним
- тепловим і механічним
- вручну
-
Вкажіть висоту фундаменту на якому встановлюють машини для очищення картоплі?
- 100 мм
- 50-60 мм
- 150 мм
- 120 мм
-
На які групи поділяються машини для нарізання овочів?
- для нарізування фруктів
- для нарізування варених овочів
- для миття овочів
- для чистки овочів
-
Для приготування продуктів в мікрохвильових печах використовують такий посуд:
- з фольги, герметичний посуд, паперові серветки
- з фарфору, кераміки, скла
- міді, чавуну, сталі
- дерево, скло, сталь
-
Морозиво, що отримується на виході з фризеру, має температуру:
- -5…-7°С
- -10...-18°С;
- -3...-6°С
- -5...15°С
-
Електрогрилі роликові призначені для:
- приготування шашликів
- швидкого жаріння та розігрівання сосисок, сарделек, м'ясних продуктів без застосування жиру
- розігрівання кулінарних виробів на решітці
- приготування овочів
-
Для зберігання невеликої кількості посуду, наборів, столової білизни в залах ресторанів використовують:
- візок офіціанта
- сервант
- шафа
- ніша
Тема :: Основи туризмознавства
-
За формою організації туризм буває:
- інклюзив-тур та ексклюзив-тур
- ексклюзивний та груповий
- індивідуальний та груповий
- національний та міжнародний
-
Який вид курортно-оздоровчого туризму базується на використанні природної мінеральної води?
- апітерапія
- кліматотерапія
- бальнеотерапія
- таласотерапія
-
Яких осіб не включають до поняття «турист» згідно з рекомендацією ЮНВТО?
- осіб, що працюють в країні перебування за грошову винагороду
- осіб, що прибули в гості до родичів
- осіб, що подорожують з діловою метою
- осіб, що прибули на концерт відомої рок-групи
-
Туристичні ресурси представляють собою:
- сукупність природних і штучно створених людиною об'єктів, придатних для використання
- сукупність природних і штучно створених людиною об'єктів, придатних для використання в процесі і з метою туризму
- сукупність природних об'єктів, придатних для використання в процесі і з метою туризму
- вірної відповіді немає
-
Етнічними об’єктами показу є:
- національні парки, заказники, пам’ятки природи
- національні та фольклорні свята, заклади харчування з національною кухнею тощо
- архітектурні, археологічні, пов’язані з видатними подіями, життям і творчістю видатних людей, садово-паркові садиби та інше
- сучасні пам'ятки архітектури та містобудування
-
Додаткові послуги, що надаються готелями, – це...:
- послуги, що включаються до ціни номера (проживання, харчування)
- послуги, що не входять до ціни номера та сплачуються за окремим договором
- послуги, що включаються до ціни номера і можуть бути використані за бажанням клієнта
- послуги, які передбачають погодинну оплату
-
Подорож громадян в межах країни постійного проживання – це...:
- національний туризм
- внутрішній туризм
- в’їзний туризм
- транзитний туризм
-
До природних рекреаційних ресурсів відносять:
- архітектурні й археологічні, наукові і промислові об'єкти або явища, спроможні задовольнитипотреби людини в процесі туристичної діяльності
- сукупність створених у процесі історичного розвитку певної території пам'ятників матеріальної і духовної культури, які є об'єктами туристського інтересу
- гірські ландшафти придатні для відпочинку та оздоровлення, морські узбережжя, береги річок та озер, придатні для приморського та пляжного відпочинку
- усі відповіді вірні
-
До історико-культурних рекреаційних ресурсів відносять:
- фітолікувальні та кліматичні ресурси
- історичні, історико-архітектурні пам'ятки, пам'ятки сучасної архітектури, унікальні споруди тощо
- гірські ландшафти придатні для відпочинку та оздоровлення, морські узбережжя, береги річок та озер, придатні для приморського та пляжного відпочинку
- бальнеологічні, ландшафтні та пляжні ресурси
-
Що відноситься до туристичних формальностей?
- паспортні формальності, візові формальності
- митні формальності, валютні формальності
- медико-санітарні формальності, страхування
- всі відповіді правильні